Čo máme nové?

Takmer 7-tisíc núdznym sme doručili potravinové a hygienické balíčky

pridal: Lucia Černáková | dátum: 11. mája 2023 | kategória: Aktuality

V rámci Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020 OP FEAD sme distribuovali potravinové a hygienické balíčky v štyroch okresoch rožňavskej diecézy.

V spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou a podporou Európskej únie distribuovala Diecézna charita Rožňava potravinové balíčky do 151 obcí a do rúk spolu 6580 prijímateľov. Hygienické balíčky prijalo 2601 prijímateľov v 133 obciach rožňavskej diecézy.

Prijímateľov sme na prijatie vyzývali telefonicky, sms-kou, listom aj osobne. Ak nebol príjemca ani opakovane zastihnutý, pracovníci charity odovzdali tento balíček sekundárnemu príjemcovi. Kvalifikovaní pracovníci popri vydávaní využívali metódy sociálnej práce s jednotlivcom aj skupinou, poskytovali základné sociálne poradenstvo, pričom využívali poradenský rozhovor, pozorovanie, nácvik aj tréning. Príjemcom vysvetľovali, čo sa v balíčkoch nachádza a ako to treba jednotlivé produkty používať.

smart

O dodatočné poradenstvo prejavilo záujem asi 500 ľudí, ktorým sme vysvetlili, aké sociálne služby charita poskytuje, kde nás môžu nájsť a v akej situácii im vieme pomôcť. Informovali sme ich aj o potravinovej pomoci z Potravinovej banky a o iných prebiehajúcich projektoch Diecéznej charity Rožňava. Príjemcovia sa zaujímali o to, že pomoc je z projektov financovaných z ESF, viac sa o téme možno dozvedieť na Úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska.

S distribúciou hygienických a potravinových balíčkov sme začali ešte pred Veľkou nocou a pokračovať budeme v júni. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.