Čo máme nové?

Ako prebiehal advent v Kokave

pridal: Tatiana | dátum: 8. januára 2018 | kategória: Kokava nad Rimavicou

Keď sme v kalendári otočili list a ukázal sa mesiac december, v Kokave už bolo veru hodne snehu a naši „chlapci“ riadne napínali svaly pri jeho odhŕňaní.

Na Mikuláša sa všetci tešili z čokoládových figúrok. Najkrajšie to bolo v ten večer pri zdobení vianočného stromčeka a zapálení sviečok. Celý Dom charity sme spoločne vyzdobili zvnútra aj zvonku. V prvej polovici decembra sme sa 2 x zišli na sv. omši a spoločne sme strávili chvíle pri modlitbe. Prijímatelia, všetci zamestnanci, priatelia a prívrženci Domu charity.

V jeden pekný večer sme zaktivizovali „Krúžok šikovných rúk“, ako ho nazval náš Paľko, a pustili sme sa do výroby magnetiek. Zišlo sa nás tu hádam aj 15, prišli nielen zamestnanci ale aj naše deťúrence a ich kamaráti.  Práca s drevom, slaným cestom, maľovanie, lepenie korálok, strihanie servítok sa všetkým veľmi páčili. Každý sršal dobrou náladou a fantázia bežala na plné obrátky. Na tie krásne výtvory bola radosť pozrieť.

13. decembra nás, už tradične, navštívili Lucie. Odohnali od nás všetky zlé neduhy, povymetali všetky kúty, každý dostal sladký medový krížik na čelo a povinšovali nám „Šťastné a Veselé…“ Nuž, Vianoce sa nezadržiteľne blížili, bolo treba aj v kuchyni čosi pochystať. A tak sa pieklo… Chlapci vážili, miesili, vaľkali, vykrajovali. Linecké koláčiky a medovníčky prevoňali celý dom. A každému aj akosi viac chutili na predvianočnom posedení všetkých klientov a zamestnancov Domu charity. Veselé zážitky a príhody, spomienky už tradične sprevádzajú naše stretnutia ako aj spoločné fotenie, ktoré si asi najviac vychutnávajú naši chlapci. Potom sa tešia z pozerania fotiek, ktoré aj patrične okomentujú.

V každej rodine sa tešia na Vianoce. Tak to bolo samozrejme aj u nás. Tradičná večera – oblátka s medom, opekance, kapustnica, zemiakový šalát a rybka bola ako „doma“. No najdôležitejšia je atmosféra, milé slovo, pohladenie. To u nás nájdete. A nielen na Vianočné sviatky. Všetkých potešil aj milý darček. Veď nepotrebujeme dostávať veľké dary. Pocit, že niekto na Vás myslí, je jedinečný.

Na Novoročnom ohňostroji naši chlapci nemohli chýbať.  Sprevádzaní vedúcou ochkali, jajkali, usmievali sa. To bol zážitok.

Vlastne, celý mesiac december bol u nás naplnený zážitkami a aktivitami a asi to nebude inak ani nasledujúce týždne a mesiace.

Autor: Šuniarová, Kasárová

Foto: archív DCH Kokava